Evaluation of Nutrire®: An On-Line Tool for Carrying Out Evaluation Studies to Assess Nutritional Status

Authors

  • Reyes Artacho Martín-Lagos Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada
  • Joaquín Muros Molina Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada
  • Ana Isabel Rodríguez-Rejón Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada
  • Eduardo Guerra Hernández Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada
  • Amalia González Jiménez Departamento de Medicina. Universidad de Granada
  • Belén García-Villanova Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada
  • Marina Villalón Mir Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada
  • Herminia López García de la Serrana Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada
  • Maria Dolores Ruiz-López Departamento de Nutrición y Bromatología. Universidad de Granada Instituto de Nutrición y Tecnología de los alimentos. Universidad de Granada

DOI:

https://doi.org/10.30827/ars.v57i1.4385

Keywords:

Nutritional assessment, teaching innovation project, software, learning

Abstract

Introduction: Nutrire® is a computer programme, a product of three innovation teaching projects of the University of Granada (Spain), designed to carry out the assessment of the nutritional status by anthrometric, dietetic and biochemical parameters.

Objectives: The main aim of this study is to present its overall results and to analyze its strengths and weaknesses and to carry out the modifications to improve the programme.

Material and Method: An anonymous survey was carried out on 128 students from three different degrees and one the Master’s degree. The survey included 6 questions on navigability and design and 5 about the academic content of the programme. Twenty post-graduates who had used the programme in their professional life were also interviewed.

Results and Discussion: The average marking of the students was 4.1 out of 5. The main positive aspects which stood out were the ease of use of the computer programme, and the inclusion of photographs of foodstuffs which facilitated the choice of size of portion when evaluating a diet. Negative aspects that were commented on were the necessity to include more photos of foodstuffs, and the impossibility of using the programme without the internet.

According to the post-graduates the main benefit of the programme is to have the three principal aspects of the assessment of the nutritional status. The weak points commented on are that the table showing the composition of the foodstuffs does not give information on simple sugars.

Conclusion: Nutrire® is an easy tool to use and highly valued by both under-graduates and graduates to evaluate nutritional status.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bolonia. Rectores de las Universidades Europeas. «Carta Magna de la Universidad Europea» Bolonia, 18 septiembre de 1988. Disponible en: http://unibo.it/avl/charta/menu.htm

Salinas J. «Innovación docente y uso de las TIC en la enseñanza universitaria». Revista Universitaria y Sociedad del conocimiento. 2004;1:1. Disponible en http://www.uoc.edu/rusc/dt/esp/salinas1104.pdf.

Rodríguez Izquierdo RM. «Repensar la relación entre las TIC y la enseñanza universitaria: problemas y soluciones.» Revista de curriculum y formación del profesorado. 2011; 15(1). Disponible en: http://www.ugr.es/~recfpro/rev151ART1.pdf.

Ruiz JG, Mintzer MJ, Leipzig RM. «The Impact of E-Learning in Medical Education». Acad Med. 2006; 81(3) 207-212.

Álvarez S, Cuéllar C, López B, Adrada C, Anguiano R, Bueno A. Comas I, Gómez S. «Actitudes de los profesores ante la integración de las TIC en la práctica docente». Estudio de grupo de la Universidad De Valladolid. Edutec-e. Revista Electrónica de Tecnología Educativa. No. 35 / marzo 2011. ISSN: 1135- 9250.

Ruiz-López MD, Artacho R, García-Villanova B, Guerra E, Navarro M, Olalla M, Casado GM, González-Antón C, Perez García I. Diseño de Material Didáctico multimedia para la enseñanza de la Nutrición y la Dietética. Segunda parte. En: Jiménez del Barco L, García Garnica MC (eds.) Innovación docente y buenas prácticas en la Universidad de Granada. Editorial Universidad de Granada, 2014.

Ruiz-López MD, Artacho R. Programa informático para valoración de dietas «Nutrire». Proyecto de Innovación Docente. Universidad de Granada. Granada, 2006.

Ruiz-López MD, Artacho R. Guía para estudios dietéticos. Álbum fotográfico de alimentos. Editorial Universidad de Granada. Granada 2010.

Artacho Martin-Lagos R, García-Villanova Ruiz B, González Jiménez A, Guerra Hernández E, López Gª De La Serrana H, Ruiz López MD, Villalón Mir M, González Antón C, Muros Molina J, Rodríguez Rejón A. Nuevas aplicaciones del programa de evaluación nutricional Nutrire®. En: Jiménez del Barco L, García Garnica MC (eds.) Innovación Docente y Buenas Prácticas en la Universidad de Granada. Editorial Universidad de Granada, 2015.

Published

2016-03-20

How to Cite

1.
Artacho Martín-Lagos R, Muros Molina J, Rodríguez-Rejón AI, Guerra Hernández E, González Jiménez A, García-Villanova B, Villalón Mir M, López García de la Serrana H, Ruiz-López MD. Evaluation of Nutrire®: An On-Line Tool for Carrying Out Evaluation Studies to Assess Nutritional Status. Ars Pharm [Internet]. 2016 Mar. 20 [cited 2024 Jun. 26];57(1):37-41. Available from: https://revistaseug.ugr.es/index.php/ars/article/view/4385

Issue

Section

Original Articles