Microbial Quality of the Thermal Waters of the Spa “El Tingo”. Pichincha. Ecuador

Authors

  • Felix Daniel Andueza Leal Universidad Central del Ecuador. Departamento de Microbiologia. Quito. Ecuador Universidad de los Andes. Facultad de Farmacia y Bioanalisis. Departamento de Microbiologia y parasitologia. Mérida Venezuela
  • Santiago Chaucala Universidad Central del Ecuador
  • Raul Vinueza Escuela Superior Politécnica del Chimborazo (ESPOCH)
  • Sandra Nohemi Escobar Arrieta Escuela Superior Politécnica del Chimborazo
  • Gerardo Medina Ramirez Escuela Superior Politécnica del Chimborazo. Riobamba. Ecuador Universidad de los Andes. Mérida. Venezuela
  • Judith Del Carmen Araque Rangel Universidad Central del Ecuador. Quito. Ecuador Universidad de los Andes. Mérida. Venezuela

Keywords:

Water Microbiology, Water Quality, Thermal Water, Spa “El Tingo

Abstract

Objective: The purpose of research was determining the microbiological quality of the thermal water of the “El Tingo” Spa, located at 2500 mamsl, Pichincha Province, Ecuador.

Methods: Four samplings were carried out at different times of the year and in two areas of the Spa. The physicochemical parameters (conductivity, hardness, dissolved oxygen, pH, dissolved solids and tempe­rature) were determined “in situ”. The heterotrophic bacteria, coliforms and molds was determined, as well as the identification of the isolated strains according to the indicated by MacFaddin (2004).

Results: The Tingo thermal water is classified as very strong conductivity, excessive mineralization, very hard water, with very little dissolved oxygen, neutral pH and hyperthermal. The average count of he­terotrophic bacteria in the water contained in the cistern of the spa were 2.10 x 102 CFU / mL, coliforms 0.30 x 10 CFU / mL and fungi1,00 x 10 CFU / mL. For the thermal water showers, the average values were 2.42 x 102 CFU/ mL of heterotrophic bacteria, 0.85 x 10 CFU / mL coliforms and 0.68 x 10 CFU/ mLfungi. Escherichia coli were not detectedin any of the samples. It was possible to identify 14 Gram negative strains of the genus Aeromonas, Burkholderia, Citrobacter and Pseudomonas, 5 Gram positive of the genera Bacillus and Staphylococcus and 2 fungal strains of the genus Aspergillus.

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Author Biographies

Felix Daniel Andueza Leal, Universidad Central del Ecuador. Departamento de Microbiologia. Quito. Ecuador Universidad de los Andes. Facultad de Farmacia y Bioanalisis. Departamento de Microbiologia y parasitologia. Mérida Venezuela

Profesor Titular del Departamento de Microbiologia de la Universidad Central del Ecuador.

Profesor titular jubilado del departamento de Microbiologia y Parasitologia de la Facultad de Farmacia y Bioanalisis de la  Universidad de los Andes. Venezuela

Santiago Chaucala, Universidad Central del Ecuador

Ingeniero ambiental. Escuela de Ingenieria ambiental. FIGEMPA. Universidad Central del Ecuador

Raul Vinueza, Escuela Superior Politécnica del Chimborazo (ESPOCH)

Bioquimico Farmaceutico. Escuela de Bioquimica y Farmacia. Facultad de Ciencias, Escuela Supeior Politecncica del Chimborazo. Riobamba. Ecuador

Sandra Nohemi Escobar Arrieta, Escuela Superior Politécnica del Chimborazo

Dra en Bioquimica y Farmacia. Profesora Titular. Escuela de Bioquimica y Farmacia. Escuela Superior Politecnica del Chimborazo

Gerardo Medina Ramirez, Escuela Superior Politécnica del Chimborazo. Riobamba. Ecuador Universidad de los Andes. Mérida. Venezuela

PhD en Ciencias ambientales. Profesor de la  Escuela de Bioquimica y Farmacia. Facultad de Ciencias. Escuela Superior Politecnica del Chimborazo

Profesor titular jubilado de la Facultad de Farmacia y Bioanalisis de la Universidad de los Andes. Merida. Venezuela

Judith Del Carmen Araque Rangel, Universidad Central del Ecuador. Quito. Ecuador Universidad de los Andes. Mérida. Venezuela

Asistente de investigacion. Universidad Central del Ecuador. Estudiante de doctorado. Postgrado en Quimica de medicamento. Mencion Biotecnologia. Facultad de Farmacia y Bioanalisis. Universidad de los Andes. Merida. Venezuela

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Published

2020-03-20

How to Cite

1.
Andueza Leal FD, Chaucala S, Vinueza R, Escobar Arrieta SN, Medina Ramirez G, Araque Rangel JDC. Microbial Quality of the Thermal Waters of the Spa “El Tingo”. Pichincha. Ecuador. Ars Pharm [Internet]. 2020 Mar. 20 [cited 2024 May 19];61(1):15-2. Available from: https://revistaseug.ugr.es/index.php/ars/article/view/8378

Issue

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