Nutritional value of earthworm flour (Eisenia foetida) as a source of amino acids and its quantitative estimation through reversed phase Chromatography (HPLC) and pre-column derivation with o-phthalaldehyde (OPA)

Authors

  • R VIELMA-RONDÓN Dpto. de Ciencias de los Alimentos
  • JF OVALLES-DURÁN Dpto. de Análisis y Control. Facultad de Farmacia. Universidad de Los Andes. Mérida 2P 5101. República Bolivariana de Venezuela
  • A LEÓN-LEAL Dpto. de Análisis y Control. Facultad de Farmacia. Universidad de Los Andes. Mérida 2P 5101. República Bolivariana de Venezuela
  • A MEDINA Dpto. de Ciencias de los Alimentos

Keywords:

Earthworm, Eisenia foetida, Amino acids, HPLC, O-phthaldehyde (OPA)

Abstract

Earthworms (Eisenia foetida) are of nutritional interest since they are a rich source of protein (> 60% w/w). The aimof this work was to determine amino acid content in proteins from samples of earthworm flour. The amino acids wereseparated by reversed phase high performance liquid chromatography and detected through molecular fluorescencesubsequent to derivatization with o-phthalaldehyde. The accuracy and precision of the method developed were satisfactory,and a linear response within the concentration range of 2 - 32 μM was observed. The earthworm flour was characterizedby evaluating the content of some essential amino acids, such as: phenylalanine, leucine, lysine, isoleucine, methionineand valine (> 3% w/w). The findings from this work are in agreement with those from earlier studies indicating thatthe analytical method described in this paper may be adopted for amino acid analysis of earthworm flour samples. Thisspecies could provide an answer to the nutritional and ecological problems of some developing countries

Downloads

Download data is not yet available.

References

Velásquez L, Herrera C, Ibáñez I. Harina de lombriz. I Parte: Obtención, composición química, valor nutricional y

calidad bacteriológica. Alimentos 1986; 11 (1): 15-21.

Albarrán GN. Formulación de alimentos concentrados para animales a partir de harina de lombriz. [Tesis de licenciatura,

Ingeniería]. Laboratorio de Ciencia de los Alimentos. Mérida-Venezuela. Universidad de Los Andes. 1996.

Segovia, E. Análisis físico-químico de la harina de lombriz Eisenia foetida. [Tesis de licenciatura, Ingeniería]. Lima-

Perú. Universidad Agraria La Molina; 1996.

Suárez, G. Compostaje y Lombricultura, una combinación perfecta para el campo. Diario Frontera de Mérida, Venezuela

Feb 12; Cuerpo C, p. 1C.

Association of Official Analysis Chemists. Official Methods of Analysis. A.O.A.C. 1980.

Cayot P. Modification des proteins par voie electrochimique: glucosilation et reduction de pont disulfuros. Aspects

analytiques et applications [these de doctorat]. France: Úniversite de Bourgogne.; 1995. p. 257.

Davies MG, Thomas AJ. An investigation of hydrolytic techniques for the amino acid analysis of foodstuffs. J. Sci. Food

Agric. 1973; 24 (12): 1525-40.

Alltech. Adsorbosphere® OPA. Alltech Associates Inc. 2051 Waukegan Road, Deerfield, Il 60015-1899. data Sheet

D28062 (Jul. 29, 1993).

Ortega M, Reyes A, Mendoza G. Composición química de ensilados de lombrices terrestres (Eisenia fetida y Lumbricus

rubellus). Archivos Latinoamericanos de Nutrición 1996; 46(4):325.

Medina A, Araque J. Obtención, composición química, funcional, perfiles electroforéticos y calidad bacteriológica de

la carne de lombriz, Eisenia foetida. Revista de la Facultad de Farmacia (Universidad de los Andes. Venezuela)

; 37: 31-38.

Jones BN, Paabo S, Stein S. Amino acid analysis and enzymatic sequence determination of peptides by an improved

o-phthaldealdehyde precolumn labeling procedure. J. Liquid Chromatography 1981; 4 (4): 565-86.

Salazar E, Rojas C. Curso fundamental de lombricultura. Conferencia. Asociación Colombiana de lombricultores,

Asolombriz; 1992.

Vielma R, Carrero P, Rondón C, Medina A. Contenido de minerales y elementos trazas en la harina de lombriz

californiana (Eisenia foetida). LI Convención Anual de la Asociación Venezolana para el Avance de la Ciencia

(AsoVAC); 2001 Nov 16-21 Universidad Nacional Experimental del Táchira, Táchira-Venezuela.

Rifkin J. Ante una auténtica crisis alimentaria global. [citado en el Diario El PAIS.ES, España, 10 de Junio de 2002].

Disponible en: http://www.elpais.es/articulo.html?anchor=elpepiopi&xref=20020610elpepiopi_8&type=Tes&date).

Published

2002-12-20

How to Cite

1.
VIELMA-RONDÓN R, OVALLES-DURÁN J, LEÓN-LEAL A, MEDINA A. Nutritional value of earthworm flour (Eisenia foetida) as a source of amino acids and its quantitative estimation through reversed phase Chromatography (HPLC) and pre-column derivation with o-phthalaldehyde (OPA). Ars Pharm [Internet]. 2002 Dec. 20 [cited 2024 May 19];44(1):43-58. Available from: https://revistaseug.ugr.es/index.php/ars/article/view/5124

Issue

Section

Original Articles