Community Pharmacy: tool to measure Mediterranean diet adherence

Authors

  • M Villalón Departamento de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Granada , Granada (España)
  • L Cutillas Departamento de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Granada , Granada (España)
  • F Martínez-Martínez Departamento de Fisicoquímica. Facultad de Farmacia. Universidad de Granada, Granada (España)
  • H López-García de la Serrana Departamento de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Granada , Granada (España)
  • MJ Oliveras-López Departamento de Biología Molecular e Ingeniería Bioquímica. Universidad Pablo Olavide, Sevilla (España)
  • C Samaniego-Sánchez Departamento de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Granada , Granada (España)

Keywords:

Community Pharmacy, Mediterranean Diet, Level of Adherence

Abstract

Aim: To assess Mediterranean diet adherence and BMI in people over 40 years of age using a community pharmacy, and the influences of age, socioeconomic status and marital status.

Methods: 291 people (130 men and 161 women) distributed in three age group: 40-50 years, 50-60 years and 60-70 years. The data were collected in several community pharmacies through three questionnaires about sociodemographic factors, anthropometric measurements and adherence to Mediterranean diet.

Results: According to BMI, 62.4% of people were overweight and 37.6% normal weight. The mean Mediterranean diet adherence levels were 7.8 (95% CI :7,7-7,9) in the 40-50 year range, 8.3 (95% CI : 8,1-8,5) in the 50-60 year range and 11,4 (95% CI : 11,7-11,1) in the 60-70 year range.

Conclusions: There are no statistically significant differences between socioeconomic status and marital status regarding BMI or Mediterranean diet adherence. However, this is not the case when the age variable is taken into account, as people in the 40-60 year range do not follow the recommendations of food consumption for the Mediterranean diet. The highest level of adherence is in people aged 60-70 years. Using simple questionnaires community pharmacists could reveal this low adherence and give adequate nutritional advice to reinforce Mediterranean diet adherence.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Gutierrez-Fisac JL, López E, Banegas JR, et al. Prevalence of overweight and obesity in elderly people in Spain. Obes Res. 2004; 12: 710-15.

Tur JA, Colomer M, Moñino M, Bonnin T, Llompart I, Pons A. Dietary intake and nutritional risk among free-living elderly people in Palma Mallorca. J Nutr, Health & Aging. 2005; 9: 390-95.

Carvajal A, Ruiz-Roso B, Perea I, Moreiras O. Nutrición y salud de las personas de edad avanzada en Europa. Proyecto Euronut –Séneca. Estudio en España. Rev Esp Geriatr Gerontol. 2003; 33: 81-90.

Hu FB. The Mediterranean diet and mortality-olive and beyond. New Engl J Med. 2003; 348: 2595-96.

Sofi F, Vecchio S, Giuliani G, Martinelli F, Marcucci R, Gori AM, Fedi S, Casini A, Surrenti C, Abbate R, Gensini G F. Dietary habits, lifestyle and cardiovascular risk factors in a clinically healthy Italian population: the “Florence” diet is not Mediterranean. Eur J Clin Nutr. 2005; 59: 584-91.

Díaz I, Gascón E, Lázaro S, Maximiano C. Guía de la Alimentación Mediterránea. Ed. Empresa Pública Desarrollo Agrario y Pesquero. Consejería de Agricultura y Pesca. Junta de Andalucía. 2007.

Tur JA, Romaguera D, Pons A. Adherence to the Mediterranean dietary pattern among the population of the Balearic Islands. Br J Nutr. 2004; 92: 341-6.

Tur JA, Serra-Majen L, Romaguera D, Pons A. Profile of overweight and obese people in a Mediterranean region. Obesity Res. 2005; 13: 527-36.

Díaz Méndez C. Cambios en el consumo alimentario en España: algunas propuestas de análisis de los comportamientos alimentarios. En: Abaco: Revista de cultura y ciencias sociales. 2002. p. 57-72.

Gómez C, González JJ. Agricultura y Sociedad en el cambio de siglo, Madrid. En: McGraw Hill; 2002. p. 143-180.

Casado JM, González N, Moraleda S, Orueta R, Carmona J, Gómez-Calcerrada RM. Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes ancianos en atención primaria. Atención Primaria. Núm. 3.Vol. 28. Julio-agosto 2001.

Plan de Educación Nutricional a la población. Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos. Vocalía Nacional de Alimentación. PLENUFAR I (1992); PLENUFAR II (2000); PLENUFAR III (2005); PLENUFAR IV (2009).

Cole T, Bellizzi M, Flegal K, Dietz WH. Establishing a definition for child overweight and obesity worldwide: international survey. BMJ. 2000; 320: 1240-43.

Trichopoulou A, Costacou T, Christina B, Trichopoulos D. Adherence to a Mediterranean diet and survival in a greek population. New Engl J Med. 2003; 348: 2599-08.

Ayechu A, Durá T. Calidad de los hábitos alimentarios (adherencia a la dieta mediterránea) en los alumnos de educación secundaria obligatoria. A.Sist. Sanit. Navar. 2010. Vol.33, Nº 1, enero-abril.

Martínez Alvarez JR, Arpe Muñoz C, Iglesias Rosado C, Pinto Fontanillo JA, Villarino Marín A, Castro Alija MJ, Cao Torija MJ, Urrialde de Andrés R, Gómez Candela C, López Nomdedeu C. La nueva rueda de los alimentos. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la alimentación (SEDCA). Disponible en: http://www.nutricion.org/

Díaz I,Gascón E, Lazaro S. Guía de la alimentación mediterránea. Ed. Empresa pública desarrollo agrario y pesquero. Consejería de Agricultura y Pesca. Junta de Andalucía, 2007.

Kontou N, Psaltopoulou T, Panagiotakos D, Dimopoulos Meletios A, Linos A. The mediterranean Diet in Cancer Prevention: A review. J. Med. Food. 2011; 14(10): 1065- 78.

Pérez-Llamas F, Zamora S. Características de la dieta equilibrada (2002). En: Nutrición y Alimentación Humana. Ed. Universidad de Murcia; 2002. p. 149-156.

Tyrovolas S, Psaltopoulou T, Pounis G, Papairakleous N, Bountziouka V, Zeimbekis A, Gotsis E, Antonopoulou M, Metallinos G, Polychronopoulos E, Lionis C, Panagiotakos D. B. Nutrient intake in relation to central and overall obesity status among elderly people living in the Mediterranean islands: The MEDIS study. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. 2011; 21: 438- 45.

Trichopoulou A, Valisopoulou E, Georga K, Soukara S, Dilis V. Traditional foods: why and how to sustain them. Food Sci.& Techn. 2006;17: 498-504

Stathakos D, Pratsinis H, Zachos I, Vlahaki I, Gianakopoulou A, Zianni D, Kletsas D. Greek centenarians: assessment of functional health status and life-style characteristics. Experimental Gerontology. 2005; 40:512- 18.

Published

2012-09-20

How to Cite

1.
Villalón M, Cutillas L, Martínez-Martínez F, López-García de la Serrana H, Oliveras-López M, Samaniego-Sánchez C. Community Pharmacy: tool to measure Mediterranean diet adherence. Ars Pharm [Internet]. 2012 Sep. 20 [cited 2024 Jul. 22];53(3):19-25. Available from: https://revistaseug.ugr.es/index.php/ars/article/view/4681

Issue

Section

Original Articles