Change in the Available Lexicon of Galician: Fish and Sea Products

Authors

Keywords:

language change, lexical availability, Galician, nutrition, fish

Abstract

This paper seeks to study the presence of names related to fish, seafood and shellfish in two lexical availability samples in Galician. With this aim, we compare diachronically two datasets collected in 2008-2009 and 2020-2021 to test whether there are differences in the collected words of this semantic area, and we contrast the results with research on food consumption in order to consider a potential relationship between lexical availability and the population’s dietary habits. Thus, our research contributes to the better understanding of the ways in which the context, social change and the course of time may affect the lexical availability survey and it provides information about lexical availability in a language with scarce studies on the topic.

Author Biography

Clara Laago Caamaño, Universidad de Santiago de Compostela

Clara Lago Caamaño es graduada en Lengua y Literatura Gallegas por la Universidade de Santiago de Compostela y cursó el Máster Universitario en Profesorado de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanza de Lenguas en la misma universidad. Participó en el proyecto de Edición y elaboración de los materiales gallegos del Atlas Lingüístico de la Península Ibérica. En la actualidad, es beneficiaria de una ayuda FPU y realiza su tesis doctoral sobre el cambio lingüístico en el léxico disponible de la alimentación en gallego bajo la dirección del profesor Xulio Sousa.

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Published

2024-06-27

How to Cite

Laago Caamaño, C. (2024). Change in the Available Lexicon of Galician: Fish and Sea Products. VARIACIÓN. Revista De variación Y Cambio lingüistico, 1(1). Retrieved from https://revistaseug.ugr.es/index.php/Variacion/article/view/31105

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Artículos